Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

5 digitala trendord i bygg-, anläggnings- och installationsbranschen

Ingen har väl undgått hur välanvänt ordet ”digitalisering” varit i byggbranschen de senaste åren. Det är ett trendord som knappast kräver någon närmre förklaring! Men visst finns det en hel del andra buzzwords i branschen som inte känns lika självklara? Det är inte alltid helt enkelt att hänga med i de snabba svängarna av nya ord, men du kan vara lugn. Här har vi samlat och förklarat fem av byggbranschen viktigaste trendord på temat digitalisering, så att du kan stoltsera med att prata flytande digitaliseringslingo på nästa kafferast!
Kvinna lutar sig mot fönsterbräde och kollar på Infobric Workorder i sin app

Contech

Contech är en förkortning av “konstruktionsteknologi” och är ett paraplybegrepp för den mer avancerade teknik som används vid konstruktionsarbete inom byggbranschen. Det gäller ett brett spektrum av konstruktionsarbetsuppgifter; allt från planering och design till faktiskt byggande. Några exempel på svenska Contechbolag är BIMObjectCombify (kända från Draknästet på SVT) och sist men inte minst: AddMobile och våra syskonbolag inom Infobric Group.

BIM

Okej, BIM är visserligen inget nytt ord, men mängden googlingar på meningen ”What is BIM in construction” skvallrar om att många inte har full koll på vad det faktiskt är.

BIM är en förkortning som står för ”bygginformationsmodellering” och är en arbetsmetod i moderna byggprocesser. I stället för att visualisera ett kommande byggprojekt med hjälp av en vanlig 2D-ritning, så använder man sig av en digital modell. Runt den här modellen sparas sedan all information som behövs för bygget; materialinformation, processer och beslut. På så vis är all viktig information om byggnationen samlad på ett pedagogiskt och djupgående sätt, långt innan arbetet ens är påbörjat. Detta minimerar planeringsfel och underlättar budgetarbetet.

 

AI

AI är i och för sig inte ett begrepp unikt för byggbranschen, men likväl högaktuellt då det blir en alltmer vanlig teknik att använda sig av för både stora som små byggföretag.

AI står för “artificiell intelligens” och är samlingsterm för datasystem som kan känna av sin omgivning, tänka, lära sig och sedan vidta åtgärder. Ett exempel på AI är ett som Skanskas teknikchef lyfte fram 2019 i en intervju med Byggindustrin. Skanska tittade då på möjlig användning av AI för att identifiera sprickbildningar i berg för att sedan ge rekommendationer om hur man ska borra och spränga på bästa sätt vid till exempel bergschaktning.

Machine learning

Machine learning, eller maskininlärning som det heter på svenska, är en form av AI, där man programmerar maskiner till att kunna lära sig själva. I stället för att lära maskinen ”den här signalen ska du hantera så här”, så kan den utifrån några baskunskaper dra lärdom av de händelser den är med om och på så vis bli ännu vassare på sin uppgift. Till exempel bli ännu bättre på att upptäcka sprickor eller andra förändringar i den mark man ska bygga på tidigt eller känna igen ett ansikte från en ny vinkel.

IoT

”Internet of Things” är ett samlingsbegrepp för saker som är uppkopplade. Fysiska föremål förses med sensorer som samlar in data ute på fältet. Tack vare sensorernas uppkoppling skickas informationen de registrerar vidare till en programvara och kan sedan användas för att hjälpa ett företag att fatta beslut grundade på fakta och statistik från fältet.

Inom byggbranschen kan det till exempel vara en säkerhetssele som kopplats upp för att samla och lämna information om selens skick, eller vårt system för verktygshantering som hjälper dig att hålla koll på var dina verktyg finns!

 

Några ord från våra kunder.

KUNDBERÄTTELSE

Spol & Industriservice

Infobric Workorders funktion för resursplanering sparar tid och ökar effektivteten.

KUNDBERÄTTELSE

SafeTeam

Drömmen om det digitala kontoret blev verklighet med Infobric Workorder.

KUNDBERÄTTELSE

Truck & Krantjänst

Mer harmoni och färre missar blev resultatet när Truck & Krantjänst gick från analoga till digitala med hjälp av Infobric Workorder.

Kom i kontakt med oss.

Vanliga frågor och svar.

Vi har varit specialister på digital projekthantering för bygg-, service- och anläggningsbranschen sedan 2004. Du kan lita på vår kompetens och att vi vet vad vi gör – så att du kan fokusera på din verksamhet. Vi kan det här!

 

Tillsammans med övriga tjänster inom Infobric täcker vi dessutom de flesta av dina digitala behov för effektiva, säkra och lönsamma arbetsdagar. På så vis kan du vara trygg med att vi har koll på helheten och att vi alltid har en kollega som kan ta vid om du söker efter en tjänst utöver Infobric Workorder.

 

Infobric har idag 10 100 kunder och över 300 000 användare på 33 000 arbetsplatser – med oss samarbetar du helt enkelt med en ledande digitaliseringspartner för byggbranschen.

 

Du kan också läsa vad våra kunder säger om oss på vår sida Kundberättelser.

Du hittar våra tre olika användarlicenser och vad de innehåller på vår sida Priser.

När du bestämt dig för Infobric Workorder kontaktar vårt Customer Success-team dig för att hjälpa till att optimera och utbilda dig i systemet.

 

En del av våra kunder är igång på nolltid, medan andra behöver en längre startsträcka. Oavsett vilken grupp du tillhör så finns vi med dig på vägen för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt!

Ja, det kan du. Vi kommer dessutom att ge er råd och hjälp på vägen om vilka funktioner som vi tror kan gynna er verksamhet och företagsresa, både direkt när ni valt oss och allt eftersom ni växer.

Ska vi höras?

Jag godkänner Integritetspolicyn
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Back to store
Stäng