Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka

Vem får vara på byggarbetsplatsen?

Den 13 mars samlades byggbranschens experter och beslutsfattare på Scandic Continental i Stockholm för att diskutera en av branschens mest aktuella frågor: Vem har rätt att vara på arbetsplatsen? Med nya krav från både myndigheter och finansiärer måste företag i byggsektorn säkerställa att rätt personer är på plats - men hur efterlever man de nya kraven på ett effektivt, tryggt och smidigt sätt?

Det är tydligt att de nya krav och lagförändringar som introducerats under en relativt kort period skapar osäkerheter kring hur man ska arbeta med frågorna och att ingen aktör har tagit helhetsgrepp om dessa frågor, det var också tydligt bland både entreprenörer och beställare att branschen behöver arbeta gemensamt för att skapa en tryggare byggbransch. Under paneldebatten deltog fyra aktörer som, utifrån olika perspektiv, stöttar branschen i att tolka och agera på de nya kraven.

Panelen bestod av:

Johan Welander, VD & grundare på BAMS
Tobias Eng, Sälj & marknadschef på Sistec
Jimmy Dahlström, Chef för Den temporära fabriken på Ramirent
Viktor Broberg, Affärsutveckling på Infobric Workforce

Den nya kravmiljön - vad behöver branschen göra?

Branschen står inför en ökad kravställning där byggherrar och entreprenörer måste ta ett större ansvar för att säkerställa att de som arbetar på en byggarbetsplats är behöriga. Två av de regelverk som påverkar branschen mest är Bankinitiativets särskilda villkor (BHB) och Arbetsmiljöföreskrifterna AFS 2023:3

Mot bakgrund av detta har paneldeltagarna även tagit fram en guide med rekommendationer och praktiska råd för hur man kan arbeta med arbetsmiljö, säkerhet och efterlevnad av kraven. Guiden belyser också synergierna mellan BHB och AFS 2023:3. Att förstå synergierna mellan BHB och AFS 2023:3 hjälper företag att skapa en enhetlig policy som uppfyller både säkerhets- och hållbarhetskrav samtidigt, vilket sparar både tid och resurser.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta för en tryggare och mer transparent bransch?

Ladda ner guiden

Förberedelse och proaktivitet, två viktiga nycklar

För att lyckas med de nya kraven behöver företag arbeta proaktivt och strukturerat. Viktor Broberg från Infobric betonade att digitala lösningar är en viktig del av arbetet, men att de måste kombineras med tydliga rutiner och rätt förutsättningar för alla inblandade:

" Många av våra kunder kämpar med att få en helhetsbild över vilka som faktiskt är på arbetsplatsen. Genom att digitalisera föranmälan, närvarokontroller och behörighetsstyrning får man både bättre kontroll och kan jobba mer proaktivt. Det absolut viktigaste är att förtydliga ansvarsområden kring kring rutiner, uppföljning och vidarerapportering. Vad ska kontrolleras och vem ska göra det? Utan ett tydligt arbetssätt blir det svårare att säkerställa att endast behöriga är på arbetsplatsen. "
– Viktor Broberg, Affärsutveckling, Infobric Workforce

När kontrollen brister 

En av utmaningarna som diskuterades var hur man säkerställer att rätt personer befinner sig på arbetsplatsen -  och vilka risker som finns när kontrollen brister. Tobias Eng från Sistec delade med sig av sina erfarenheter kring vanliga avvikelser i kontrollerna:

" Vi ser tre vanliga avvikelser, som alla skiljer sig åt och där nyanseringen är viktig. Varje så kallad avvikelse är inte ett tecken på arbetslivskriminalitet. Vi har de som vill göra rätt, men som saknar kunskap eller förutsättningar. Sedan har vi en gråzon där ansvariga “genar i kurvorna” och ger ofullständig information. Och slutligen finns de som avsiktligt och medvetet uppger falsk information, till exempel genom falska pass. "
– Tobias Eng, Sälj- & Marknadschef, Sistec

Att förstå dessa skillnader är avgörande för att kunna vidta rätt åtgärder och stötta seriösa aktörer, samtidigt som man stoppar de som medvetet bryter mot reglerna.

Så lyckas du med de nya kraven - panelens rekommendationer

Panelen gav fyra tydliga rekommendationer för att möta de nya kraven och skapa en trygg och effektiv arbetsplats:

  • Börja i tid -  arbeta proaktivt redan i upphandlingsfasen och säkerställ att alla krav är tydliga.
  • Sätt upp rutiner för kontroller - definiera vad som ska kontrolleras, när och av vem.
  • Underlätta för leverantörerna - säkerställ att de har rätt kunskap och förutsättningar för att uppfylla kraven.
  • Tydlig ansvarsfördelning - någon måste ha ett helhetsansvar för samordning, personalliggare och behörighetskontroller.

Framtidens arbetsplatsstyrning

Seminariet avslutades med en diskussion om utveckling framåt, dess möjligheter men också de utmaningar branschen står inför. Panelen var överens om att digitalisering och automatiserade system kommer att få en större roll i hur branschen hanterar behörigheter och säkerhet. Samtidigt lyfte de vikten av att arbeta proaktivt och ha en gemensam syn, där parterna är eniga och ansvarsfördelningen är tydlig.

Infobric kontakt

Vill du veta mer?

Kontakta oss!

Till kontaktsidan
Till kontaktsidan
Fortsätt handla
Stäng