Precis intill Sergels torg bygger Vasakronan om sin fastighet Sergelhuset. Under det tre år långa projektet ska 86 000 kvadratmeter utvecklas till hotell, bostäder, kontor och handel. Veidekke, Zengun, NCC och Ramirent ansvarar för de olika entreprenaderna som angränsar till varandra.
Höga krav på arbetsmiljön.
Det är ett stort och komplext projekt med många aktörer som ska samarbeta på en väldigt begränsad yta. Att det även ligger på en av Stockholms mest trafikerade adresser gör att det ställs väldigt höga krav på arbetsmiljön. En av de som arbetar med säkra att arbetsmiljöarbetet flyter på är Jonas Ekström, huvudskyddsombud på Veidekke.
– Jag arbetar med att se till att alla som är inne på området följer våra ordnings- och skyddsregler. Jag informerar om hur man arbetar säkert och följer upp att alla reglerna efterlevs. Om alla kommer hem på kvällen utan skador är mitt jobb gjort, berättar Jonas.
Rollen som huvudskyddsombud handlar mycket om att lyckas involvera alla i projektet i säkerhetskulturen och se till att alla förstår hur, och framför allt varför, de ska arbeta säkert.
– Det handlar om att se till att alla hjälps åt att påpeka och åtgärda osäkerheter. För att det ska fungera är det väldigt viktigt att hela tiden förklara varför vi har de regler vi har. Förstår man inte varför man ska arbeta säkert gör man det inte.
Involvering extra viktigt i stora projekt.
Ett komplext projekt som Sergelhuset innebär många utmaningar. I och med att det är så många underentreprenörer som ska utföra olika arbeten samtidigt gäller det att se till att samarbetet fungerar väl och att alla tänker säkerhet. Involvering är en viktig del i detta arbete berättar Jonas.
– Jag vill att underentreprenörer ska vara lika involverade i detta projekt som jag är och känner stolthet i att ha varit med i det här projektet.
För tillfället är cirka 80 personer aktiva på Veidekkes entreprenad, en siffra som kommer växa markant efter att rivningsarbetet är färdigt. Just nu monteras en 107-meter hög kran under nattetid och 180 byggbodar byggs på Sveavägen inför det att projektet går in i nästa fas.
– Planering är A och O. Det är viktigt att hela tiden hålla ett helhetsgrepp över allt som sker för att undvika olyckor och förseningar, säger Jonas.
Infobric Field – navet för arbetsmiljöarbetet på Sergelhuset.
Sedan projektet startade under sommaren 2017 har samtliga entreprenader använt Infobric Field för att hålla koll på säkerheten, effektivisera samordningen och korta ner ledtider. Verktyget används för all avvikelsehantering samt för rapportering och uppföljning av observationer, tillbud och olyckor.