Säkerhetskultur – riskmedvetenhet och goda förebilder.
I grund och botten menar Jerry att det handlar om att bygga en stark säkerhetskultur, och den byggs bäst genom att lyfta fram goda förebilder och förstärka positivt beteende. Men innan man kan börja med det måste riskrapporteringen fungera.
- Riskobservationer är första steget, vi måste få alla att rapportera när de ser något. Då börjar vi fundera över vad som är en risk och inte. Först när det blir bra kvalitet på riskmedvetandet kan vi börja berömma – och då kommer de positiva observationerna.
Sedan juli 2018 har projektet använt Infobric Field för rapportering av observationer, tillbud och olyckor samt för alla olika inspektioner. Jerry beskriver att det varit avgörande för att nå ut till alla på arbetsplatsen och för att säkerställa att rapporteringen fungerar.
- Infobric Field är tillgängligt för alla på arbetsplatsen och får dem att rapportera, det fungerar för att all rapportering kopplas till ett systematiskt åtgärdande. Utan tydliga och direkta åtgärder finns det nämligen ingen mening med att rapportera. Vi har sett en klar ökning av engagemang och rapportering jämfört med tidigare rapporteringssystem.
Byggherreansvar avgörande för arbetsmiljön.
Genom att all rapportering sker digitalt har projektledningen och byggherren hela tiden tillgång till realtidsdata om hur risknivåer ser ut på de olika entreprenaderna. Tillgång till rätt data är viktigt för att kunna ta ansvar och göra riktade insatser där de behövs, menar Jerry.
Han betonar även att det är viktigt att byggherren tar ett tydligt ansvar i arbetsmiljösamordningen och skapar rätt förutsättningar för entreprenörerna.
- Det är byggherren som har möjlighet att skapa rätt förutsättningar för att arbetsmiljöarbetet samordnas och bedrivas på ett bra sätt. I det här projektet är vi väldigt involverade i processen och ändrar mycket – då måste vi skapa rätt förutsättningar för att entreprenörerna ska kunna arbeta säkert.
Incitamentsmodell med mätbara arbetsmiljökriterier.
Som ett led i att involvera sig och ställa krav på arbetsmiljöarbetet har entreprenaderna fått tydliga arbetsmiljökriterier att utgå från. En slags incitamentsmodell som fungerar som en morot snarare än en piska. Kriterierna utvärderas kvartalsvis och om de uppfylls tilldelas huvudentreprenören en ekonomisk bonus.
- Vi har försökt rikta in oss på så många mätbara kriterier som möjligt kopplat till arbetsmiljön. Här spelar Infobric Field en viktig roll i och med att det genererar konkreta mätetal som vi kan utgå ifrån.
Kriterier som utvärderas och mäts i Infobric Field är bland annat ledtider på avvikelsehantering, involvering av underentreprenörer och regelefterlevnad. Entreprenörerna ska även fylla i Arbetsmiljöverkets enkätsverktyg för säkerhetskultur.
- För att det hela ska fungera måste utvärderingen upplevas som rättvis av båda parter och göras tillsammans. Vi kan inte driva utvärderingen ensidigt. Entreprenören måste förstå och äga sina resultat.
Digitala verktyg möjliggör involvering och utvärdering.
Jerry berättar att han är nöjd med hur Infobric Field bidragit till arbetsmiljöarbetet i projektet hittills.
- Det är enkelt för alla att använda. För mig som byggherre ser jag det inte som en vanlig app, det är en tjänst vi köper. Bortom själva tekniken ingår kontinuerliga utbildningar och support för alla användare, skulle det ligga på byggherre eller entreprenör skulle det aldrig fungera. Infobric Field ger mig en instrumenttavla som hela tiden talar om hur projektet mår, det är fantastiskt i sig.
Skulle du rekommendera Infobric Field till andra byggprojekt?
- Absolut. För att kunna ta ansvar måste du veta vad som händer och engagera alla i säkerhetsarbetet. Det går bara att göra om projektet kan arbeta tillsammans med gemensamma mål. Det är just det Infobric Field bidrar med.
Projektet Stockholms Framtida Avloppsrening kommer spela en viktig roll i utvecklandet av Stockholm de kommande tio åren. Satsningen säkrar tillförseln av rent vatten till den växande staden och kommer sysselsätta många inom byggbranschen. I början av nästa år ska tunneln mellan Bromma och Sickla börja byggas och redan nu i april kommer den första arbetsmiljöutvärderingen att göras med en av entreprenaderna.
Entreprenörerna tror nog att det är enklare än vad det är att nå målen. Det ska bli spännande att se hur första utvärderingen går, säger Jerry med ett leende.