Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Används servicebilarna utanför arbetstid?

Servicebilar som felaktigt används till privata resor kan bli dyrt för både förare och arbetsgivare. Trots detta så är det många som använder företagets servicebilar utanför arbetstid. Det kan handla om bristande information kring exakt hur regelverket ser ut, att förarna inte känner något ansvar för de fordon som företaget äger eller att förarna inte känner till konsekvenserna – både för sig själv och för företaget.

Lastbil som använder digital transportledning och temperaturuppföljning

Används servicebilarna utanför arbetstid?

Tjänstebil – ett samlingsbegrepp som förvirrar

I vardagligt tal brukar begreppet Tjänstebil användas för både bilar som endast ska användas i tjänsten och förmånsbilar. Men enligt skatteverket är det det förstnämna som gäller. Dvs – En tjänstebil är avsedd att enbart använda i tjänsten. Vi på Infobric Fleet har valt att kalla det företagsbil och förmånsbil, för att skilja begreppen och göra det tydligt vad vi menar.

 

Så får en företagsbil faktiskt användas

 

En företagsbil ska främst användas för resor i tjänst, till skillnad från en förmånsbil. Den får dock användas för privat körning i ringa omfattning – högst 10 tillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Om detta överskrids så kommer föraren att bli skyldig att betala förmånsskatt och arbetsgivaren arbetsgivaravgifter vid en granskning från Skatteverket. Tänk på att resor mellan bostaden och jobbet liksom hemresor på helger från annan ort normalt räknas som privata resor.

 

 

Om du istället är förmånsbilstagare kan det också vara viktigt att hålla koll på hur många mil du åker i tjänst respektive privat – Kör du 3 000 mil eller mer i tjänsten under kalenderåret har du möjlighet att få 25% lägre förmånsvärde.

 

 

Så motverkar du privatresor

För att motverka att din personal brukar tjänstebilarna privat är det viktigt att informera om vilka regler som gäller och de konsekvenser som ett missbruk kan leda till.


Företagets bilpolicy bör därför innehålla ett avsnitt som riktar sig direkt till föraren, med information från Skatteverket och räkneexempel på förmånsbeskattning. Behöver du mer hjälp med att utforma en bilpolicy? Ladda ner vår guide som hjälper dig komma igång.

 

Digitala verktyg kan också användas. Det leder ofta också till att föraren känner ett större ansvar för hur fordonen brukas, då företaget visar framfötterna kring sin fordonshantering. Genom att applicera ett arbetstidsfilter på en elektronisk körjournal kan både förare och arbetsgivare få en notis när en bil brukas utanför arbetstid.


Här kan du läsa mer om vår elektroniska körjournal som automatiskt larmar för resor utanför arbetstid.

 

Ring oss direkt på 0589-123 76 för att veta mer.

Fler tjänster.

Verktygshantering

Digital verktygshantering.

En komplett lösning för all din utrustning. Samla alla dina maskiner, verktyg och tillgångar på vår digitala plattform och få mer kontroll, bättre överblick och ökad effektivitet i din hantering.

Maskinhantering & Telematik.

Med Infobrics lösningar för maskiner kan du enkelt övervaka när, var och hur dina maskiner används. Effektivisera nyttjande och ekonomisk förtjänst genom att analysera data direkt från maskinerna.

Fleet management.

Koppla upp företagets fordon och förenkla för både förarna och administrationen – samtidigt som du håller dig uppdaterad om alla företagets bilar och fordonskostnader. Lösningen för era företagsbilar, förmånsbilar, transportbilar och poolbilar.

Back to store
Stäng