Stölderna ökar
Enligt Brottsförebyggande rådet har stölder på byggarbetsplatser ökat märkbart. Under 2021 registrerades 8208 inbrott, en ökning med 30 procent jämfört med sex år tidigare.
Elektriska handverktyg som skruvdragare och motorsågar är ofta måltavlor och det uppskattade värdet på stulna varor överstiger nu 2 miljarder kronor. Förutom verktyg försvinner även byggställningar, koppar och fordon. Speciellt 2023 har antalet stölder av entreprenadmaskiner skjutit i höjden, med en rapporterad ökning om 102 procent jämfört med tidigare år.
Stöld kostar mer än du tror
Konsekvenserna av verktygsstölder är omfattande och inkluderar inte bara ekonomisk skada utan även förseningar i projekt och påverkan på arbetslagets produktivitet. Tidsåtgången för att hantera följderna är betydande, där allt från identifiering av stulna objekt till ersättningsköp och rapportering till polis och försäkringsbolag ingår.
Dokumentation spelar en nyckelroll i hanteringen efter stölder. En detaljerad förteckning över verktyg och maskiner, inklusive märken, modeller och serienummer, är kritisk för att snabbt kunna återuppta arbetet och för att hantera försäkrings- och polisärenden effektivt.
Försäkringsbolag kräver detaljerad information om stulna föremål, och bristfällig dokumentation kan komplicera ärendet och minska ersättningen. Polisen är också mer effektiv i sitt arbete med att identifiera och återlämna stulna verktyg när de har tillgång till utförlig information.
Därför är det viktigt att alltid ha en uppdaterad dokumentation av utrustning och verktyg för att undvika onödig tidsförbrukning och resursförlust.