Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka

CSRD – Vad betyder det för dig i byggbranschen?

CSRD, det nya EU-direktivet, innebär att stora företag måste rapportera sina hållbarhetsdata, inklusive CO2-utsläpp. I den här artikeln går vi igenom vad CSRD är, hur det påverkar dig som maskinägare eller underentreprenör, och hur du enkelt kan uppfylla kraven med vår lösning för miljörapportering.

Vad är CSRD?

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett nytt regelverk från EU som kräver att stora företag rapporterar sina hållbarhetsdata, med fokus på miljö och sociala aspekter. Strängare krav på rapportering ersätter nu de tidigare reglerna, vilket påverkar många branscher, särskilt bygg- och anläggningssektorn.

Vad handlar det om?

CSRD handlar om att företag måste vara transparenta med och rapportera sin miljödata. Direktivet syftar till att säkerställa att vi alla bidrar till att minska utsläppen och uppnå klimatmålen i Parisavtalet. För företag inom EU är det ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid.

Varför är CSRD viktigt för byggsektorn?

Byggbranschen, särskilt maskinägare och underentreprenörer, står inför nya krav på rapportering av CO2-utsläpp. Trafikverket har redan infört regler som kräver att transport- och maskintjänster rapporterar sin bränsleförbrukning. Som maskinägare innebär det att du måste redovisa vilka maskiner du använder, hur länge de körs och hur mycket bränsle de förbrukar.

 

Underleverantörer kommer också behöva rapportera sina koldioxidutsläpp för att större företag ska kunna uppfylla sina rapporteringskrav enligt CSRD. Att inte ha koll på sina utsläpp kan göra det svårare att vinna uppdrag, särskilt från större företag som är skyldiga att följa CSRD.

Trafikverket logotyp

Stegvis lansering

Från mars 2024 inför Trafikverket krav på digital miljörapportering, som inledningsvis omfattar drivmedelsförbrukning och masshantering i entreprenadprojekt.

Så kan du enkelt rapportera dina CO2-utsläpp

Med Miljörapport kan du enkelt följa och rapportera dina fordon och maskiners utsläpp. Vår lösning kopplar ihop plattformarna Workorder och Fleet, så att du kan leverera rätt data till din uppdragsgivare. Det gör det enkelt att leva upp till CSRD-kraven och stärker din position på marknaden.

Stora entreprenadbolag måste redan rapportera sina CO2-utsläpp. Även om det ännu inte är ett krav för mindre företag, kan du som underleverantör behöva rapportera för att dina beställare ska kunna uppfylla sina rapporteringskrav enligt CSRD.

Miljörapporter visar att ditt företag är pålitligt, proaktivt och transparent. Det signalerar ett modernt företag som arbetar för att minska sin miljöpåverkan och förstår uppdragsgivarens behov och krav.

Två arbetare med koll på CSRD

Så fungerar Miljörapporten:

  • Alla resor och deras CO2-utsläpp registreras i Fleet och kopplas till rätt arbetsorder i Workorder-plattformen.
  • Få koll på er miljödata och filtrera fram exakt den information du behöver: CO2-utsläpp på projektnivå, arbetsordernivå eller kundnivå.
  • Exportera skräddarsydda rapporter som du enkelt delar med dina beställare.
  • Analysera datan för att optimera körningarna, minska utsläppen och spara både pengar och resurser. En hållbarare verksamhet blir också en konkurrensfördel.

Så löser vi din CSRD-rapportering.

Se hur Miljörapporten kan hjälpa dig att rapportera enligt CSRD-kraven.

Läs om miljörapporten
Läs om miljörapporten

FAQ

Vilka företag påverkas av CSRD?

Företag med fler än 250 anställda, en omsättning över 550 miljoner kronor eller tillgångar på över 280 miljoner kronor måste följa CSRD. Mindre företag som är noterade på reglerade marknader omfattas också. Även om mindre företag inte alltid direkt påverkas av CSRD, kommer de som arbetar som underleverantörer till större bolag ofta behöva rapportera sin hållbarhetsdata. Detta är nödvändigt för att de större företagen ska kunna uppfylla sina egna rapporteringskrav.

Vad innebär CSRD för maskinägare?

Som maskinägare måste du rapportera dina maskiners och transporters CO2-utsläpp. Trafikverket har redan infört krav på detta, och många av dina kunder kommer att behöva den här informationen för att uppfylla sina CSRD-krav.

Vad händer om jag inte rapporterar enligt CSRD?

Om du inte rapporterar enligt CSRD riskerar du att förlora uppdrag och projekt, särskilt från större företag som är skyldiga att rapportera sina utsläpp enligt direktivet.

När börjar CSRD gälla?

CSRD träder i kraft i Sverige den 6 juli 2024 och gäller för företag från och med räkenskapsår som startar efter 1 juli 2024.

Vad är Infobric Workorder?

Infobric Workorder är projekt- och arbetsorderhantering utvecklad för byggbranschen. Där du får både översikt och detaljerad insyn i projekten – från start till slut. Minska administrationen, få full koll på vinsten och öka produktiviteten.

Läs mer om Workorder här

Vill du bli kontaktad eller få en demo?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fortsätt handla
Stäng