Därför behöver du en körjournal
En körjournal kan användas till flera olika saker, men det är framförallt skatteverket och arbetsgivaren som är intresserade över hur företagets bilar har körts för att kunna ta beslut kring dessa frågor.
Förmånsbeskattning
För att undvika förmånsbeskattning behöver körjournalen visa att en anställd har använt bilen till privata resor vid högst 10 tillfällen eller max 100 mil under ett år. Annars blir den anställde förmånsbeskattad.
Förmånsvärde
Om körjournalen visar att en anställd har kört sin förmånsbil mer än 3000 mil i tjänsten så minskar hens förmånsvärdet med 25%.
Drivmedelsförmån
Om arbetsgivaren betalar allt drivmedel så ska den anställde förmånsbeskattas för sin privata körning. Hur mycket den anställde ska betala beror på om hen använt en privat- eller förmånsbil. För körning med en privat bil betalar föraren 100% av drivmedlets marknadsvärde, men för körning med en förmånsbil betalar föraren 120% av drivmedlets marknadsvärde.
Milersättning
Om den anställde själv betalar för allt drivmedel kan arbetsgivaren betala ut en skattefri milersättning för de resor som är gjorda i tjänsten. Den räknas ut per körd mil och är olika beroende på om hen använt en privat- eller förmånsbil.
För en förmånsbil är ersättningen 12 kronor per mil (inkl. laddhybrid) och 9,50 kronor för elbilar. Med en privat bil är beloppet istället 25 kronor oavsett drivmedel. Ifall arbetsgivaren inte betalar ut någon milersättning får föraren istället göra avdrag för samma belopp i sin deklaration.
Trängselskattsavgifter
Om en företagsbil används privat är trängselskatt och infrastrukturavgifter en skattepliktig förmån. För att kunna veta vilka resor som gjorts privat respektive i tjänst behövs en körjournal.