projekt

Delade resurser och smart styrning blir vinst för både entreprenör och maskinuthyrare

CASE: SKANSKA OCH RAMIRENT | OM- OCH NYBYGGNATION LINNÉUNIVERSITETET | KALMAR | 2016-2020 | PRODUKTER: MACHINE CONTROLLER, INFOBRIC EASE | FEBRUARI 2018

I centrala Kalmar uppför Skanska tre nya huskroppar med en total yta om 43 000 kvadratmeter samt två nya huskroppar på 22 000 kvadratmeter, som ska bli Linnéuniversitetets nya lokaler för bland annat bibliotek, kontor och lärosalar. Byggstarten gick 2016 och hela projektet beräknas vara klart sommaren 2020. Projektet är värt 1,5 miljarder och sysselsätter i pågående fas ca 250-300 personer.

När Infobric besöker den västra delen av projektet är det utvändiga arbetet på huskropparna klart och det råder aktivitet på de flesta våningar inomhus. Här möter vi Johan Mo och hans kollega Mats Stangrud från Ramirent Kalmar som tillsammans driver projektets liftpool. I ett projekt av den här storleken är det en stor mängd utrustning och maskiner i omlopp, och Skanska har anlitat Ramirent för att sköta uthyrningen och driften av projektets liftar.

Ett hundratal liftar hanteras på projektet
Just nu finns det ett hundratal liftar på plats och Johan och Mats ser till att den uthyrningen flyter på smidigt, att resurser finns på plats när och där de behövs och håller ordning och reda på maskinparken. De flesta resurser är uthyrda under en längre tid, men vissa underentreprenörer som gör ett kortare arbete kan enkelt få tillgång till en lift under en dag eller ett par timmar.

– Behoven varierar hela tiden och med en traditionell uthyrning till respektive entreprenör hade kostnaderna för både företagen och miljön varit en helt annan, med tanke på exempelvis antalet transporter och kostnader för resurser som inte används. Att kunna erbjuda en smart delning av liftar på det här sättet är en win-win lösning för både oss och för Skanska, berättar Johan Mo.

Tillgång till liftar påverkar hur arbetet flyter på
Johan får medhåll av Erika Knutsson, som är arbetsledare för det västra projektet hos Skanska och ansvarar för att bland annat se till att arbetet flyter på och att personalen har det de behöver för att utföra sitt arbete.

– Tillgången till liftarna är en väldigt viktig del i att få arbetet att flyta på smidigt. Tidigare var det svårt att hålla ordning på vilka liftar som användes av vilken underentreprenör, men nu är det enkelt att kontrollera och på så vis även få koll på faktureringen och kostnaderna. Det underlättar också att ha liftpoolen på plats och samarbetet med Ramirent fungerar jättebra, berättar Erika.

Digital styrning ger överblick och minskar administrationen
Med hjälp av Infobrics maskinstyrning och webbaserade tjänst har Johan och Mats full koll på alla enheter i liftpoolen, vilken entreprenör som använder varje enhet och hur länge enheterna används. Med några klick kan de digitalt styra rättigheter för vilka personer som ska kunna använda liften med hjälp av sina personliga ID06-kort och kan lägga till nya användare även när de är ute på språng, genom att logga in i tjänsten i sina mobiltelefoner. Med hjälp av den data som hämtas från varje maskin kan de även hålla koll på kartposition, batteristatus och serviceintervall. Systemet fungerar även som stöldskydd.

– Med maskinstyrningen får vi en helt annan ordning och reda på liftarna och på ett sånt här stort projekt underlättar det något enormt för samtliga inblandade. Vi kan ta fram ett säkert underlag för fakturering och se till att vi utnyttjar resurserna så bra som möjligt, genom att hålla koll på om någon lift inte används. Det skapar också ökad produktivitet hos slutanvändaren, eftersom liften står kvar där de själva lämnat den och man tar ansvar på ett annat sätt, säger Johan.

Stor potential för uppkopplade liftpooler
För Ramirent i Kalmar är liftpoolen för Skanska den första i sitt slag, men Johan och Mats ser redan stort värde och efterfrågan från andra kunder.

”Jag tror att det finns en stor potential för maskinstyrning på både större och mindre byggprojekt och att kunna administrera och hantera dem digitalt och på distans med den här typen av system. Jag tror att maskinstyrning kommer att finnas på alla liftar i framtiden”, avslutar Johan.

Mer information

 

Just nu används Infobric-system på fler än 16 000 byggarbetsplatser

Kontakta oss

Undrar du vad som är bästa lösningen för just dig? Hur du kan spara pengar i dina byggprojekt och samtidigt öka säkerheten? Vi hjälper dig gärna med dina frågor.