nyhet

19/04/2020

Minska smittspridningen på byggarbetsplatser med digitala verktyg

Världen påverkas hårt av coronavirusets framfart och byggbranschen likaså. Virusets konsekvenser för samhället gör att vi alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra fortsatt spridning, och det finns flera verktyg som hjälper till att underlätta arbetet i dagens läge. Infobric Ease är ett av dem.

Alla branscher berörs av det rådande läget på olika sätt och många behöver ställa om för att kunna följa riktlinjer och råd. Med hjälp av tjänsten Infobric Ease kan du få koll på vad som händer på byggarbetsplatsen på distans, i händelse av sjukdom eller frånvaro av annan orsak. Här berättar Janne Björnström, KAM Rental & Ansvarig Stora projekt Sverige, på Infobric, mer om vad som är viktigt att tänka på och hur vi kan arbeta med tjänster som underlättar arbetet för byggbranschen, där många behöver arbeta på plats.

– Infobric Ease och våra uppkopplade produkter ger våra kunder stora möjligheter att kunna jobba på distans men samtidigt ha bra koll på vad som sker på byggarbetsplatsen. Administratören kan följa upp närvaron på företagsnivå för att se vilka entreprenörer som varit på plats och under vilka tider, släppa in personer på byggarbetsplatsen som läst in sitt ID06-kort och ge dem behörigheter till exempelvis bodar och andra behörighetsstyrda områden på arbetsplatsen, och göra det mesta i tjänsten som man vanligtvis gör när man är på plats, berättar Janne Björnström.

Appen som minskar beröring och köbildning – och ger flexibilitet

Infobrics app Ease CheckIn funkar därför perfekt att använda i rådande läge, där vi kan undvika smittspridning genom att hålla avstånd till varandra och begränsa fysisk kontakt. Med appen sköter användaren in- och utcheckning på arbetsplatsen med sin egen telefon och slipper stå i kö vid registreringboxen där mycket folk annars samlas vid ankomst eller hemgång från arbetsplatsen vid samma tid. Appen Ease CheckIn ingår kostnadsfritt för alla kunder som använder tjänsten Personalliggare i Infobric Ease.

– I Infobric Ease kan administratören arbeta med flera arbetsplatser i ett och samma system och även dela ut rättigheter till fler personer i organisationen om man exempelvis vill möjliggöra för kollegor på plats att ha administratörsrättigheter, om man själv är frånvarande. Om något sker på plats, till exempel en incident eller ett kontrollbesök av Skatteverket, är det enkelt för den personen att snabbt få fram en återsamlingslista eller personalliggaren – och på så vis förhindra onödiga avbrott i arbetet, säger Janne och fortsätter:

–  Precis som andra digitala tjänster som vi använder i våra respektive arbeten så underlättar Infobric Ease till distansarbete för de systemanvändare som behöver det. Naturligtvis kan man inte ersätta digitala tjänster med allt det man gör på plats, men det möjliggör att ha koll på vad som sker på arbetsplatsen och kunna utföra en hel del viktiga arbetsmoment utan att vara där fysiskt, om man har symtom eller inte kan vara på jobbet av andra anledningar. 

Vad är viktigt att tänka på i branschen?

Så vad är viktigast att tänka på i byggbranschen, där många behöver vara på plats för att kunna utföra sitt arbete? Att följa riktlinjerna och undvika onödig beröring, är några av delarna för att kunna säkerställa säkerheten, menar Janne Björnström.

– Först och främst är det viktigt att följa de riktlinjer och säkerhetsregler som gäller hos arbetsgivaren och på den arbetsplats man arbetar på. Utöver det har vi några tips som är kopplade till just våra produkter och tjänster, som man kan tänka på i rådande läge. Det kan till exempel vara att tänka på att hålla avstånd till varandra, både vid rotationsgrindarna och vid incheckningsboxarna. Rekommenderat avstånd är 1,5 – 2 meter. Undvika att beröra läsarna och rotationsgrindarna i onödan. Passera genom rotationsgrindar med försiktighet för att undvika eventuell smittspridning. Sprita av/tvätta händer om möjligt innan passering. Om detta inte är möjligt, försök passera genom att ta i grinden så lite som möjligt, till exempel genom att använda armbågarna istället för händerna eller använda extra handskar. För att slippa stå i kö vid incheckning, där det riskerar att bli köbildning, kan man istället ladda ner appen Ease CheckIn och checka in och ut i personalliggaren med mobilen. Kontrollera först med platsledningen om det är möjligt att använda appen för närvaroregistrering på arbetsplatsen.

Som företag följer Infobric coronavirusets utbrott och dess konsekvenser på samhället noggrant för att kunna vara en del i att minska smittspridningen.

– Vi har alla ett ansvar för att förhindra fortsatt spridning av viruset, och som företag bevakar vi noggrant utvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta innebär bland annat att vi tillsatt en krisgrupp som noga följer utvecklingen samt att vi tagit fram riktlinjer på våra kontor kring hygien, kontakter och att arbeta hemifrån om möjligt. Vi undviker resor och genomför möten digitalt. Vi har också förberett oss för att vidta ytterligare åtgärder, till exempel vid beslut om en lock down. Vi är väl förberedda och kommer kunna fortsätta vårt arbete på distans vid sådan händelse, avslutar Janne Björnström.

Det viktigaste för Infobric är att erbjuda en säker arbetsmiljö för både medarbetare och kunder, och se till att Infobric Ease och deras andra produkter är tillgängliga och fortsätter fungera. På så sätt ger de kunderna möjlighet att utföra sitt arbete på byggarbetsplatsen, och kundservicen är alltid redo via telefon.

Här hittar du utförliga tips och råd för hantering i byggbranschen mot minskad smittspridning och ansvarsfullt arbete.

Just nu används Infobric-system på fler än 16 000 byggarbetsplatser

Kontakta oss

Undrar du vad som är bästa lösningen för just dig? Hur du kan spara pengar i dina byggprojekt och samtidigt öka säkerheten? Vi hjälper dig gärna med dina frågor.