Ett digitalt forum om säkerhet och hållbarhet för byggbranschens aktörer.
Safe Construction Summit 2021 sändes live från Sheraton Hotell den 28 april kl. 10.00-12.00.
Den 28 april samlade vi branschens aktörer till årets viktigaste samtal:
Är byggbranschens nollvision möjlig att uppnå?
Vårt mål med dagen var att samla experter med olika perspektiv kring ett säkert byggprojekt, och genom det få ut konkreta tips på hur byggbranschen gemensamt kan nå nollvisionen. Vi tar bland annat med oss dessa nyckelinsikter från panelsamtal och chattinlägg:
- Vikten av att skapa en kultur som kombinerar möjligheten av att skapa informella hjältar och att som lag ta ansvar för projektets arbetsmiljö. Det är komplext i projekten och därför krävs att alla tar sitt ansvar och hjälps åt.
- Flera i panelen tryckte på behovet att vi, utöver att ta tag i de risker vi identifierar, måste agera i linje med beteendebaserad säkerhet där vi uppmärksammar och förstärker bra beteenden. Ett konkret sätt att göra det är genom positiva observationer och att utbilda chefer i vikten av att kommunicera dem.
- Information är viktigt men det finns svårigheter med att följa upp givet olika system och leverantörer – här behöver vi precis som med arbetsmiljö börja samarbeta kring hur alla får den information de behöver, utan att det hämmar arbetssätten för projekten.
Se Safe Constuction Summit när du vill! Fyll i din mejladress och få tillgång till hela det inspelade eventet i efterhand och få veta vad panelen och deltagarna svarar på frågan: Når vi nollvisionen inom 5 år?
Se det när du vill!
Gratis
Online
Byggbranschen är en sektor som sedan lång tid tillbaka anses som en riskfylld bransch, framför allt kopplat till risker i arbetsmiljön och förekomsten av oseriösa aktörer. Inom branschen är dock enigheten stor – det finns en tydlig, gemensam agenda hos branschens parter om en nollvision för arbetsolyckor och att få bort fusk och svartarbete från våra byggarbetsplatser.
För att nå visionen krävs att alla aktörer arbetar tillsammans för att utveckla säkra arbetsmiljöer där alla parter i kedjan följer gällande regler och lagar. Det krävs bland annat ett systematiskt arbete, ökad kontroll och uppföljning, ett tydligt ledarskap och att alla tar ett gemensamt ansvar.
Utöver detta ses digitaliseringen som en nyckel för att driva på utvecklingstakten inom dessa viktiga hållbarhetsfrågor för branschen. Digitala verktyg kan bland annat effektivisera kontroll och uppföljning, skapa möjligheter till att proaktivt förändra beteenden, underlätta samverkan och involvering av alla parter och generera värdefull information om riskområden och förändringseffekter.
Lyssna till panelsamtal med branschens aktörer!
Inom byggbranschen har man under lång tid arbetat med säkerhetsfrågorna vilket också, i ett internationellt sammanhang, placerat den svenska byggindustrin bland de bästa i världen när det gäller hälsa och säkerhet. Trots det är byggbranschen den hårdast drabbade sektorn när det kommer till dödsolyckor de senaste tio åren, med totalt 90 dödsolyckor.
- Hur ska byggbranschen nå Nollvisionen för arbetsolyckor?
- Vad krävs för konkreta insatser för att stärka säkerhetsarbetet på arbetsplatsen?
- Vad har valet av leverantörer för effekt på antalet arbetsolyckor? Hur kan och ska det påverka valet av leverantörer? Hur utvärderar man det löpande?
- Vilken roll har beställare, entreprenör och underentreprenör för att skapa en hållbar utveckling i branschen?
- Hur får vi med oss alla aktörer i alla led, även de med mindre resurser, i förändringsarbetet?
Safe Construction Summit 2021 sändes live från Sheraton Hotell den 28 april kl. 10.00-12.00.
Se det när du vill! Fyll i din mejladress och få tillgång till hela det inspelade eventet i efterhand, föreläsarnas powerpoints, key takeaways och få veta vad panelen och deltagarna svarar på frågan: Når vi nollvisionen inom 5 år?
Möt panelen:
VD, Svensk Byggtjänst
Kajsa Hessel
Kajsa Hessel har sedan 1999 verkat i ledande befattningar inom kunskapsintensiva tjänsteföretag så som rekryteringskonsulting, informationsförlagsverksamhet samt konsulting inom byggprojektledning och installationsprojektering. Sedan 2017 har hon aktivt drivit branschens hållbarhetsfrågor inom Etiska Rådet och som ordförande för branschföreningen Byggcheferna. 2020 blev hon utsedd till Årets Samhällsbyggare. Sedan 2021 är hon VD för Svensk Byggtjänst.
Foto: © AB Svensk Byggtjänst
Hållbarhetschef, Vasakronan
Anna Denell
Som hållbarhetschef på Vasakronan har Anna Denell det övergripande ansvaret för företagets hållbarhetsstrategi. I hennes uppdrag ligger bland annat att skapa en systematik för hur Vasakronan jobbar med socialt ansvar. Anna startade sin karriär inom fastighetsbranschen i mitten av 90-talet och började på Vasakronan 1999. 2019 utsågs hon till Årets Bästa Hållbarhetschef och 2020 blev hon ny ordförande för Håll Nollan.
Foto: © Vasakronan AB
VD & Koncernchef, Assemblin
Mats Johansson
Mats Johansson har ett långt förflutet i bygg- och fastighetsbranschen nationellt och internationellt. 1994 började han sin karriär inom Skanska-koncernen, där han bland annat hade rollen som vice VD för Skanskas husbyggnadsverksamhet i USA. 2018 tillträde han som VD för Assemblin, ett av Nordens ledande installationsföretag, där säkerhet är en av hans hjärtefrågor.
Foto: © Assemblin Sweden AB
Affärsområdeschef, NCC Building Sweden
Henrik Landelius
Henrik Landelius har arbetat inom NCC i 13 år och är sedan 2018 affärsområdeschef för NCC:s byggverksamhet i Sverige. Han har en civilingenjörsexamen från Chalmers i Göteborg och lång erfarenhet från bygg- och fastighetssektorn. 2017 var han delaktig i när NCC, tillsammans med 12 andra aktörer, grundade Håll Nollan – ett samverkansinitiativ för att minska olyckorna i byggbranschen.
Foto: © NCC Sverige AB
VD, Byggföretagen
Catharina Elmsäter-Svärd
Catharina Elmsäter-Svärd är VD för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Organisationen har 3600 medlemsföretag däribland Sveriges ledande byggföretag som Peab, Skanska, NCC och JM. Som för Byggföretagen får Catharina verkligen utlopp för det som driver henne. Att vara en samhällsbyggare i frågor som rör svårigheten att få unga att söka sig till byggbranschen, machokulturen, klimatet och fusk på byggarbetsplatser.
Foto: © Byggföretagen
Möt vår moderator:
Moderator
Beata Wickbom
Beata Wickbom är en mycket rutinerad moderator, föreläsare och expert inom digitalisering, innovation och digital kommunikation . Hennes styrka som moderator är att involvera publiken och skapa äkta interaktivitet mellan scen och publik. Vald till Årets talare – Moderator 2019.
Foto: © Beata Wickbom
Mer på agendan:
Förutom en spännande paneldiskussion med representanter från branschens olika aktörer berättar flera intressanta föreläsare om konkreta insatser, lärdomar och innovativa utvecklingsprojekt för att stärka säkerheten på våra byggarbetsplatser.
Kathrine Steen Andersen, Avdelingsleder, HMSREG AS
Oslo Kommune engagerar sig i kampen mot fusket.
Om Oslo Kommunes arbete för att begränsa ”social dumping” och arbetsrelaterad brottslighet genom systematisk kontroll och analys av leverantörer. Kathrine är ansvarig för HMSREG på den norska marknaden sedan 2019. Innan dess var hon anställd i Oslo kommun som projektledare för utveckling och implementering av kontrollsystemet.
Helena Paulun, Arbetsmiljöchef, JM
JM utvecklar system för seriositetskontroll i realtid.
Digitala verktyg ska underlätta för projekten att kontrollera individer och företag i alla led.
Mariell Juhlin, vd för Policy Impact och projektledare för Kraftsamling – AI i samhällsbyggandet
Kraftsamling kring AI i samhällsbyggandet.
AI är ett mycket strategiskt område för samhällsbyggnadssektorn och bedöms ha stor potential att med digitalisering driva den förändring som sektorn är i behov av.
Mariell Juhlin är nationalekonom med evidensbaserad rådgivning som verktyg för att hjälpa näringsliv och offentlig sektor att optimera sin impact, dra nytta av digitaliseringens möjligheter och verka i hållbar riktning.
Safe Construction Summit 2021 sändes live från Sheraton Hotell den 28 april kl. 10.00-12.00.
Se det när du vill! Fyll i din mejladress och få tillgång till hela det inspelade eventet i efterhand, föreläsarnas powerpoints, key takeaways och få veta vad panelen och deltagarna svarar på frågan: Når vi nollvisionen inom 5 år?