nyhet

09/10/2017

Skatteverket återbetalar kontrollavgifter

Nu backar Skatteverket och återbetalar på över en halvmiljon kronor till företag som felaktigt fått betala kontrollavgifter.

Över 6 500 kontroller har gjorts i sedan lagen om elektronisk personalliggare infördes i byggbranschen och tio procent har lett till att företag har fått böta. Minst 50 företag kommer att återfå det de betalat i kontrollavgift.

Skatteverket kommer att kontakta de drabbade företagen och se till att det här blir åtgärdat efter felaktiga beslut vid kontrollbesök.

Nedan gäller för att vara ett företag som befrias från kontrollavgiften:


Befrielse från kontrollavgift inom byggbranschen

Om endast en person skulle varit inregistrerad i personalliggaren och någon inloggning inte har gjorts finns grund för att ta ut en kontrollavgift med 15 000 kronor

Det här består kontrollavgiften 15 000 kronor av:

  • 2 500 kronor för att en person inte är inregistrerad.
  • 12 500 kronor för att personalliggaren inte har förts den aktuella dagen.

Du blir befriad från kontrollavgiften på 12 500 kronor om endast en person skulle ha varit registrerad i personalliggaren och inte har loggat in. I dessa fall tar Skatteverket ut en kontrollavgift på 2 500 kronor.

Detta tillämpas när det gäller överträdelser inom byggbranschen. Det på grund av de speciella förhållandena som råder inom den här branschen.

När det gäller andra överträdelser om 12 500 kronor (alternativt 25 000 kronor) ska någon generell befrielse från kontrollavgiften inte medges.
För tidigare beslut har Skatteverket för avsikt att kontakta berörda företag och medge befrielse från kontrollavgiften om 12 500 kronor (eller 25 000 kronor).

Det här beslutet togs 2017-09-29.

Just nu används Infobric-system på fler än 16 000 byggarbetsplatser

Kontakta oss

Undrar du vad som är bästa lösningen för just dig? Hur du kan spara pengar i dina byggprojekt och samtidigt öka säkerheten? Vi hjälper dig gärna med dina frågor.