Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Så skriver du körjournal + mall

Så skriver du körjournal + mall

När en bil ägs av ett företag behöver ägaren kunna påvisa hur bilen har används. Det görs via en körjournal. Den används som underlag av arbetsgivaren och skatteverket för att ta beslut kring förmånsbeskattning, förmånsvärde, drivmedelsförmån, milersättning och trängselskattsavgifter. Utan en korrekt körjournal riskerar bilägandet att bli mycket dyrare för både förare och arbetsgivare.

 

Ladda ner vår körjournals mall  för Excel så är du igång på nolltid!

gratis körjournal mall och en dator med körjournal mall excel

Därför behöver du en körjournal

En körjournal kan användas till flera olika saker, men det är framförallt skatteverket och arbetsgivaren som är intresserade över hur företagets bilar har körts för att kunna ta beslut kring dessa frågor.


Förmånsbeskattning

För att undvika förmånsbeskattning behöver körjournalen visa att en anställd har använt bilen till privata resor vid högst 10 tillfällen eller max 100 mil under ett år. Annars blir den anställde förmånsbeskattad.


Förmånsvärde

Om körjournalen visar att en anställd har kört sin förmånsbil mer än 3 000 mil i tjänsten så minskar hens förmånsvärdet med 25%.


Drivmedelsförmån

Om arbetsgivaren betalar allt drivmedel så ska den anställde förmånsbeskattas för sin privata körning. Hur mycket den anställde ska betala beror på om hen använt en privat- eller förmånsbil. För körning med en privat bil betalar föraren 100% av drivmedlets marknadsvärde, men för körning med en förmånsbil betalar föraren 120% av drivmedlets marknadsvärde.


Milersättning

Om den anställde själv betalar för allt drivmedel kan arbetsgivaren betala ut en skattefri milersättning för de resor som är gjorda i tjänsten. Den räknas ut per körd mil och är olika beroende på om hen använt en privat- eller förmånsbil. 


För en förmånsbil är ersättningen 12 kronor per mil (inkl. laddhybrid)  och 9,50 kronor för elbilar. Med en privat bil är beloppet istället 25 kronor oavsett drivmedel. Ifall arbetsgivaren inte betalar ut någon milersättning får föraren istället göra avdrag för samma belopp i sin deklaration.


Trängselskattsavgifter

Om en företagsbil används privat är trängselskatt och infrastrukturavgifter en skattepliktig förmån. För att kunna veta vilka resor som gjorts privat respektive i tjänst behövs en körjournal.

Vad ska en körjournal innehålla?

En körjournal är alltså ett register över alla resor som görs med en bil. Den behöver innehålla följande:

 

• Bilens registreringsnummer

 

• Aktuellt år

 

• Datum och mätarställning vid resans start och slut

 

• Hur många kilometer den anställda kör varje resa

 

• Startadress

 

• Slutadress

 

• Ärende/syfte med resan

 

• Vilka platser, företag eller kontaktpersoner den anställda har besökt

 

• Anteckningar om bilförare och tankning med mera.

Körjournalsguiden

Vill du lära dig allt om körjournaler och digitalisering av fordonsparken? Ladda ner nya körjournalsguiden.

Manuell eller elektronisk körjournal?

Manuell körjournal

För att föra en manuell körjournal krävs inget annat än en penna, papper, mätarställning och en klocka. Det är också viktigt att veta vad en korrekt körjournal ska innehålla, annars kan det bli jobbigt om man får uppvaktning av Skatteverket. En nackdel med att föra en manuell körjournal är att det lätt kan bli svårt att hålla ordning på den och ha korrekt resedata över en längre tid. Dessutom tar det längre tid att fylla i jämfört med elektroniska körjournaler.

 

Elektronisk körjournal

Med en elektronisk körjournal sker all registrering automatiskt och med exakt resedata. Inget gissande eller höftande behövs. Du får också tillgång till mer funktioner som automatisk milersättning, trängselsavgift och smarta lösningar som underlättar ditt dagliga arbete. Läs mer om vår elektroniska körjournal här

Gratis körjournal mall

Vill du komma på banan direkt med din körjournal har vi tagit fram en färdig mall som du kan ladda ner gratis. Vår körjournalsmall kan du använda direkt i Excel eller skriva ut på papper.

Fler tjänster.

Verktygshantering

Digital verktygshantering.

En komplett lösning för all din utrustning. Samla alla dina maskiner, verktyg och tillgångar på vår digitala plattform och få mer kontroll, bättre överblick och ökad effektivitet i din hantering.

Maskinhantering & Telematik.

Med Infobrics lösningar för maskiner kan du enkelt övervaka när, var och hur dina maskiner används. Effektivisera nyttjande och ekonomisk förtjänst genom att analysera data direkt från maskinerna.

Fleet management.

Koppla upp företagets fordon och förenkla för både förarna och administrationen – samtidigt som du håller dig uppdaterad om alla företagets bilar och fordonskostnader. Lösningen för era företagsbilar, förmånsbilar, transportbilar och poolbilar.

Back to store
Stäng