Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng
Tillbaka
Stäng

Milersättning 2023

Milersättning 2023

Bilar med milersättning 2023

Om du använder din privata bil eller förmånsbil för tjänsteresor har du rätt att få ersättning från din arbetsgivare.  Men hur mycket får du egentligen i milersättning 2023? Och vad är skillnaden mellan milersättning för egen bil och förmånsbil? I denna texten går vi igenom allt du behöver veta om milersättningen 2023.

Milersättning 2023 – detta gäller

En höjning av milersättningen har varit efterfrågat länge då det blivit dyrare att köpa, köra och äga bil. Därför va den nya höjda ersättningen välkommen. Här går vi igenom vad som gäller.

Milersättning privat bil

Om du äger din bil själv och använder den för tjänsteresor kan du få milersättning från din arbetsgivare. Från och med den 1 januari 2023 ökar den skattefria milersättningen från 18,50 kr/mil till 25 kr/mil. Detta gäller oavsett vilket drivmedel du har i din bil.

 

25 kr/mil kan kännas mycket, men tänk på att den ersättningen ska täcka dina kostnader för drivmedel, slitage och försäkring på din bil.

 

För att få milersättning måste du kunna redovisa dina tjänsteresor med datum, sträcka och syfte. Du måste också ange om resan har varit enkel eller tur och retur. Du kan använda en körjournal för att hålla koll på dina resor. Läs mer om vår elektroniska körjournal här.

Milersättning med förmånsbil

Om du har en förmånsbil som du också använder för tjänsteresor kan du också få milersättning från din arbetsgivare. Vilken ersättning du får beror på vilket drivmedel din förmånsbil har:

  • Förmånsbil: 12 kr/mil (obs, ej elbil)
  • Förmånsbil, elbil: 9,50 kr/mil
  • Laddhybrid: 12 kr/mil
Även om laddhybrider delvis förlitar sig på el är de berättigade till det högre beloppet.

Milersättning och bilersättning – vad är skillnaden?

Bilersättning och milersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning.

 

Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration

Elektronisk körjournal och milersättning

Ett sätt att underlätta din administration av körjournalen och milersättningen är att använda en elektronisk körjournal. En elektronisk körjournal registrerar alla dina resor automatiskt så du får alltid korrekt data från din bils resor – och då också din milersättning.

 

Med en tjänst för milersättning räknar systemet automatiskt ut hur långt du kört, hur mycket du ska ha i ersättning och skickar det till rätt ställe för en fantastiskt enkel hantering. Läs mer om Infobrics tjänster nedan.

Sveriges enklaste (och kraftfullaste) körjournal för förmånsbil och tjänstebil underlättar reseräkningen för några av sveriges största bolag.

Automatisk milersättning som sköter all registrering och rapportering åt dig. Smarta integrationer eliminerar allt onödigt arbete och gör det enkelt att få rätt ersättning.

Vill du fördjupa dina kunskaper om milersättning?  Ladda ner milersättningsguiden! I den kan du lära dig om de tre olika alternativen för hur drivmedlet kan betalas och ersättas – ladda ner milersättningsguiden för att se vilket som passar dig och ditt företag bäst.

Jag godkänner Integritetspolicyn
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Framsida av milersättningsguiden

Inspiration och artiklar från Infobric

Verktygsstöld

Minska företagets kostnader med uppkopplade fordon och verktyg

Sveriges mest exakta körjournal

Back to store
Stäng